hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Google’a Apple çelmesi

    Google’a Apple çelmesi
    expand

    Arama motorlarından işletim sistemlerine hizmetlerini giderek geniş bir çerçeveye yayan Google, bilişimin diğer büyük firmalarının engeliyle karşılaşıyor. Google’ın Voice uygulaması Apple tarafından reddedildi.

    Uzun süredir internet üzerinden ücretsiz telefonla görüşme imkanı sağlayan Skype benzeri bir uygulama olan Voice'u geliştiren Google, aplikasyonun BlackBerry ve Android'lerin ardından Apple'ın iPhone'larında da kullanılabilmesi için girişimde bulundu. Ancak Apple yönetimi, Voice uygulamasının online alışveriş sitesi App Store'larda yer almasına izin vermedi.

    AT&T “gelirim düşer” diye korktu


    Bilişim uzmanları Apple'ın tavrında işletmeci AT&T'nin kaygılarının etkili olduğuna dikkat çekiyor. iPhone'u ABD'de dağıtan AT&T, ücretsiz konuşma imkanının telefon görüşmeleri ve SMS gelirlerine önemli darbe vurmasından endişe duyuyor.

    Halen geliştirme safhasında olan Google Voice, kayıtlı üyelerinin mevcut tüm hatlarını tek bir telefon numarası altında kullanılabilmesine imkan veriyor. Henüz davet sistemiyle kullanıcı kabul eden sistem, Voicemail özelliğini de kapsıyor.

    Aslında Apple ve Google, mobil uygulamalarda işbirliği yapan, denetim kurulları aracılığıyla da iletişim halinde olan iki bilişim devi. Ancak Google'ın 2008 sonunda kendi mobil işletim sistemi Android ile piyasaya girmesi, iki grup arasındaki ilişkileri hassas bir evreye sürükledi.

    Hasmane tutum Latitude ile başladı

    Apple, Voice'den önce bir başka Google uygulaması olan Latitude hizmetine de son vererek gruplar arasındaki rekabeti ortaya koymuştu. Google'ın cep telefonlarına yönelik yeni uygulaması olan Latitude, kullanıcılara yakınları ve arkadaşlarının yerini belirleme olanağı sunuyor. Google'ın Voice konusunda tıpkı Latitude hizmetinde olduğu gibi web tabanlı çözümlere yönelerek Apple engelini aşması bekleniyor.

    Google'ın rakip olduğu Skype, geniş kullanıma sahip. Dünya çapında yaklaşık 405 milyon kullanıcısı olan Skype 2003 yılında kullanıma açıldı. Skype internet üzerinden ses iletilmesini sağlayan ''voice over internet protocol (VoIP)'' sistemini kullanıyor.

    Kaynak: Deutsche Welle
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow